Klokkenplas Enschede

30 - 7 - 2021

Locatie Het betreft een winkelpand gelegen tussen de Haverstraatpassage en de Klokkenplas in het centrum van Enschede welke aan weerszijden is begrensd  door historische panden.  Sada Architects is gevraagd een ontwerp te maken waarbij naast de winkel op de begane grond, woningen op de verdiepingen toegevoegd dienen te worden. Haverstraatpassage De haverstraatpassage is een van

Locatie
Het betreft een winkelpand gelegen tussen de Haverstraatpassage en de Klokkenplas in het centrum van Enschede welke aan weerszijden is begrensd  door historische panden.  Sada Architects is gevraagd een ontwerp te maken waarbij naast de winkel op de begane grond, woningen op de verdiepingen toegevoegd dienen te worden.

Haverstraatpassage
De haverstraatpassage is een van de oudste winkelstraten van Nederland en kenmerkt zich door zijn karakteristieke uitstraling met historische panden. Het is een diverse winkelstraat met lokale ondernemers.
Als winkelstad heeft Enschede het meest veelzijdige winkelaanbod in Oost-Nederland. Het is het grootste winkelstad van het oosten en heeft de grootste warenmarkt van het land, die elke zaterdag wordt gehouden op het Van Heekplein in Enschede, trekt vele bezoekers vanuit de hele regio en van ver over de Duitse grens.

Kennis en Innovatie
Naast winkelstad is Enschede een stad van kennis en innovatie. Meer dan 30.000 studenten volgen een studie aan Universiteit Twente, hogeschool Saxion, ArtEZ conservatorium of AKI. Dankzij het internationale profiel van Universiteit Twenteen de ligging dicht bij de Duitse grens, is de campus – met meer dan 100 nationaliteiten – een multiculturele community

De klokkenplas
De klokkenplas, het plein achter het stadshuis in Enschede,  heeft in de loop van de tijd vele transformaties meegemaakt. In 1933 stonden er op het terrein van de Klokkenplas huizen en bomen, later is het ingevuld als parkeerterrein in de binnenstad. Parkeerplaatsen maakten weer plaats voor groen. Als blikvanger werd beoogd een soort doolhof met beukenhagen en watergeultjes verbonden met een bassin met daarin een kunstwerk. Bezoekers en bewoners zouden er kunnen ronddwalen en recreëren, zo werd verondersteld, maar het resultaat was echter niet wat men ervan verwachtte en het plein kan nog steeds een impuls gebruiken.

Een levendig binnentuin voor de bewoners en een rustpunt voor bezoekers die de hectiek van de binnenstad even willen ontvluchten.
Tegenwoordig kenmerkt het plein zich vooralsnog als ‘gesloten achtergevel’ van de winkels aan de omringende winkelstraten. Wel is deels gestart aan deze achterzijde woningen toe te voegen, hierdoor begint het karakter van het plein te veranderen, en kan een levendige woonplein ontstaan.  Ook de aanwezigheid van een buitenterras versterkt het idee van een  woonplein en biedt tevens de nodige sociale controle.

Woontypologie; studenten en starterswoningen
Met Enschede als internationale studentenstad is er veel vraag naar kleine, kwalitatief hoogwaardige appartementen.  In combinatie met voldoende buitenruimte, groen van karakter,  kan aansluiting gezocht worden bij de Klokkenplas.

De naam Klokkenplas (plas is Twents voor plein) is ontleend aan de klokken van de Grote Kerk die er na de grote stadbrand in 1862 tijdelijk lagen opgeslagen.

Blijf ons volgens voor meer nieuws en ontwikkelingen.

> Bent u ook in het bezit van commercieel vastgoed en wilt u onderzoeken wat de mogelijkheden voor u zijn? Neem contact dan contact met ons op en kom langs voor een kennismakingsgesprek.

Lees Meer Volledige beschrijving inklappen
Back to top