Klooster Glanerbrug

Ontwerpend Onderzoek West Europees Centrum voor de Syrisch Orthodoxe Kerk van Antiochië te Glanerbrug Het klooster(complex) heeft in de loop der tijd verschillende veranderingen meegemaakt; zowel in landschap, bouwvolumes als in verschijningsvorm. Het huidige klooster heeft hierbij zijn relatie met het landschap en omgeving ‘verloren’.  Ook in verschijningsvorm heeft het zijn authenticiteit verloren. Tevens hebben

Ontwerpend Onderzoek
West Europees Centrum voor de Syrisch Orthodoxe Kerk van Antiochië te Glanerbrug

Het klooster(complex) heeft in de loop der tijd verschillende veranderingen meegemaakt; zowel in landschap, bouwvolumes als in verschijningsvorm. Het huidige klooster heeft hierbij zijn relatie met het landschap en omgeving ‘verloren’.  Ook in verschijningsvorm heeft het zijn authenticiteit verloren. Tevens hebben de verzameling van gebouwen onderling geen eenheid in beeld.
Echter op sociaal vlak heeft het klooster zijn aantrekkingskracht weten te behouden; met name haar rol als kerkelijk en educatief centrum voor de Syrisch Orthodoxe Kerk is versterkt. Met haar rijke culture erfgoed (oorsprong in Mesopotamië, een van de oudste kloosters en kerken), het Aramees (de taal die ook Jezus sprak), het geschrift, maar ook de toename van de aantal gelovigen in Nederland, met name in Twente, is deze aantrekkingskracht niet zo vreemd. Wekelijks bezoeken vele belangstellenden uit binnen- en buitenland (zowel vanuit eigen gemeenschap als daarbuiten) het klooster om diverse motieven: maatschappelijk, cultureel, educatief en liturgisch.

Vanwege deze toenemende groei zijn de ambities er om naast haar rol als kerkelijk en spiritueel centrum ook een cultureel maatschappelijke rol op zich te nemen en hiermee de relatie met zijn (leef)omgeving (beeldend) en samenleving te vergroten.

Sayfo1915
Als onderdeel van dit onderzoek  is een monument ontworpen  ter nagedachtenis aan de genocide op de Syrisch Orthodoxe gemeenschap in Turkije. Een spel van schijven en vlakken die de unieke karaktereigenschappen van de Syrisch Orthodoxe gemeenschap weerspiegelen: Geloof,  Taal en Geschrift, Herkomst.  Samen vormen deze een abstracte weergave van een kruis die vanuit elk hoekpunt anders ervaren wordt.

Lees Meer Volledige beschrijving inklappen
Project completion

2016

Status

concept

Project team

Aday Citgez

Back to top